Drakendans




De draak staat symbool voor kracht, energie, vertrouwen, daadkracht, overwinning, waardigheid en moed. Het brengt welvaart en geluk. Doorgaans wordt een Drakendans buiten uitgevoerd omdat er minstens 10 personen nodig zijn om de drakendansbewegingen goed uit te kunnen voeren. Bovendien moeten zij de stokken dragen waarmee de draak getild wordt. Eén persoon loopt voorop en geeft de bewegingen aan. Deze persoon draagt tevens de stok met de Parel waar de Draak zich omheen danst. Meestal vindt een Drakendans buiten plaats vanwege de hoogte én de lengte maar bij grote indoor evenementen is er ook veel mogelijk.

De Drakendans (Chinees: 舞龍; Pinyin: wǔ lóng) is een van de uitingen van het respect dat in de Chinese cultuur bestaat voor de Draak. Via de drakendans wordt de geest opgeroepen van de drakenkeizer zelf. De grootte en de lengte van een draak verschillen. Meestal bestaat de draak uit 7 tot 13 delen van 1 tot 3 meter lang, die elk door een persoon worden gedragen. Maar er bestaan draken (bijv. in China en in het amerikaanse San Diego) die veel en veel groter zijn, en waar wel honderd (!) mensen nodig zijn om de hele draak te dragen. Ook de kleuren van de draak verschillen. Groen staat voor een goede oogst; geel symboliseert het keizerrijk; goud en zilver betekenen welvaart; rood representeert opwinding en geluk. Een Drakendans kent verschillende elementen.

Net als een Leeuwendans, begint en eindigt de Drakendans met een groet. Daarna begint een spel van bochten en draaiingen, waarin de Draak zich deels laat leiden door de Parel van Wijsheid. En door het drinken van water maakt de Draak zijn speciale band met water duidelijk. De personen die de Draak dragen hebben gezamenlijk de moeilijke taak de Draak tot leven te brengen: via golvende bewegingen moet een levendig portret van een echte hemelse draak ontstaan.

De timing van de dragers moet daarvoor goed op elkaar afgestemd zijn; daarnaast horen de bewegingen van de Draak synchroon te lopen met die van de speciale drakenmuziek. De bewegingen die de Draak maakt hebben hun speciale namen, bijvoorbeeld “Draaikolk”, “Wolkengrot”, “De Draak zoekt de Parel”, “De Draak spuugt de Parel uit”, “De Draak achtervolgt de Parel”, en “De Draak omcirkelt de Pilaar”. Drakendansen worden al opgevoerd sinds de Sung dynastie (960 – 1279 A.D.). Een drakendans brengt geluk en welvaart, en wordt bij alle nationale feestdagen en evenementen opgevoerd. Dat kan overdag zijn, maar ook ’s avonds. In het laatste geval wordt de draak meestal belicht door fakkels. Sinds 1995 bestaan er in China drakendans-competities. Tot nu toe worden deze gewonnen door het Nationale Drakendans Team uit China.

Te boeken act: Drakendans | Duur: in overleg | Muziek: live | Bezetting: minimaal 15 personen 




Geen opmerkingen: